Monday, 23 January 2012

Roh Perluasan Rezeki

Doa ini dipetik daripada blog http://alivewire.wordpress.com. Terima kasih AliveWire !


Ya Allah, bahawasanya kami memohon kepada-Mu dengan hak surat Waaqi'ah dan rahsia (yang terkandung) di dalamnya. Hendaknya Engkau memudahkan rezeki bagi kami sebagaimana Engkau memudahkannya kepada kebanyakan makhluk-Mu ya Allah, Tuhan semesta alam. Ya Allah, limpahkan rezeki dari langit dan bumi kepada kami, berilah kami rezeki kerana Engkau sebaik-baik pemberi rezeki.
Ya Allah, jika rezeki kami berasa di langit, maka turunkanlah rezeki itu, 


jika rezeki kami berada di bumi, maka keluarkanlah, 
jika rezeki kami tidak ada maka temukanlah, jika rezeki kami sulit maka mudahkanlah kepada kami, 
dan pindahkanlah rezeki itu ke tempat di mana kami berada, dengan karunia-Mu dan kemurahan-Mu serta kemuliaan-Mu dengan rahmat-Mu wahai sebaik-baik Penyayang dari para penyayang.

Demi kebesaran, keagungan dan kekuasaanMu Tuhan yang mempunyai Kekuasaan, Petunjuk dan Kerajaan. Ya Allah, aku memohon kepadaMu, demi namaMu yang Maha Tinggi, yang Engkau memberikan (rezeki kekayaan) kepada siapa sahaja yang Engkau sukai, dan wali-wali Mu dan kekasih-kekasih Mu, kiranya Engkau kurniailah aku rezeki dari sisi Mu yang dengan itu Engkau memberi kekayaan akan daku dan menjadikan pengaruh syaitan hilang dari hatiku, sesungguhnya Engkaulah yang Maha Pemberi, pemberi rezeki, Maha Pembuka (pintu rezeki), Maha Mengetahui, Maha Lemah Lembut, Tuhan Maha Pemberi cukup, Maha Kaya, Maha Mengkayakan, Maha Mulia, Maha Pemberi Kelapangan Rezeki. Tuhan yang Maha mempunyai kelebihan-kelebihan, Maha mempunyai kenikmatan, Maha Pemurah dan Maha Mulia. 


Ya Allah sesungguhnya aku memohon kepada Mu demi kebesaran Mu dan demi kebenaran Nabi Mu dan demi kemurahan Mu dan kemuliaan Mu dan demi kelebihan Mu serta kebaikan-kebaikanMu. Ya Tuhan yang benar pada janjiNya, tiada Tuhan yang lain, selain Engkau, Maha suci Engkau dan sesungguhnya aku adalah dari golongan yang zalim.

Ya Allah, mudahkanlah bagiku beroleh rezeki dari yang halal-baik, perkenankanlah do’aku demi berkat Surah Al-Waqi’ah dan demi nama yang agung dan demi kebenaran junjungan kami Muhammad s.a.w., dan keluarga dan sahabat-sahabatnya yang baik-baik, suci dari (kedosaan) dan demi kekuasaan, kehebatan, ke Esa-an-Mu, Tuhan yang sebaik-baik pemberi rezeki, yang mengkayakan yang faqir Maha Pengampun, suka memberi kemaafan atas kesalahan hambaNya – mudahkanlah (ya Allah) segala urusanku, kurniailah aku rezeki yang halal, yang baik dan yang berkat.


Ya Tuhan yang Maha Tinggi dan Maha Mulia, ya Tuhan yang Maha Mencukupkan dengan RahmatMu ya Tuhan yang Maha Pengasih, semoga Allah mencurahi kesejahteraan dan keselamatan ke atas junjungan kami Muhammad dan atas keluarga dan sahabat-sahabatnya, juga atas pengikut dan pembantunya dan isteri-isterinya dan zuriatnya serta ahli rumahnya semua, Maha suci Tuhan Mu, Tuhan yang suci dari sebagaimana yang disifatkan orang-orang musyrik dan keselamatan atas semua Rasul-rasul, segala puja bagi Allah, tuhan seruan sekalian Alam.
Ya Allah, perkenankanlah permohonanku ini, yaa Allah andainya rezekiku berada di langit, turunkanlah dia untukku, dan andainya rezekiku berada di bumi, keluarkanlah untukku, sekiranya rezekiku berada di lautan, naikanlah akan dia untukku, sekiranya rezekiku sedikit, mohonlah kiranya diperbanyak, dan andainya rezekiku banyak, mudahkanlah bagiku serta beri kekuatanlah bagiku (dalam membelanjakannya) dan kurniailah aku rezeki yang tidak terduga dari mana datangnya, rezeki yang halal yang baik, mengalir terus yang berkat dan tidak ada orang yang meninggini dan merasa iri kepadaku, seraya jadikanlah aku pemurah memberi dan jangan bakhil memberi kepada orang lain.


Sesungguhnya Engkau (ya Allah) atas sesuatunya Maha Kuasa – demi RahmatMu ya Tuhan yang Maha Pemurah, dan maha Pengasih, semoga kesejahteraan dan keselamatan kiranya Allah mergurniai atas junjungan kami Muhammad s.a.w. dan atas keluarganya dan sahabatnya semua. Do’a mereka (di syurga) “Maha Suci Allah dan kehormatan mereka “keselamatan” dan akhir do’a mereka “segala puja dan puji bagi Allah Tuhan seruan sekalian alam.

Ya Allah, peliharalah muka kami dengan kekayaan (kelapangan), dan janganlah Engkau hinakan kami dengan kemelaratan, sehingga kami (terpaksa) meminta rezeki kepada orang yang meminta rezeki kepada-Mu, atau meminta belas kasihan kepada makhluk-Mu yang jahat, atau sibuk dengan memuji orang yang memberi kami, atau mencela orang-orang yang tidak memberi kepada kami. Sedang di belakang semua itu Engkau-lah yang Maha Pemberi dan Maha Penahan.


Ya Allah, sebagaimana Engkau telah me-meliharakan muka kami dari sujud kepada selain-Mu, maka peliharalah pula kami dari memerlukan kepada selain-Mu, maka peliharalah pula kami dari memerlukan kepada selain-Mu, dengan kemurahan dan kurnia-Mu jua. Ya Arhamar-roohimiin. Ya Allah, cukupkanlah kami dengan kurnia-Mu dari selain-Mu.


Wa Shollahu ‘ala Sayyidina Muhammadin wa aalihi wa shohbihi wa sallam.


Sila rujuk ke pautan berikut untuk mendapatkan bacaan doa dalam bahasa Arab:
~Doa sesudah membaca Surah Al waqi'ah (1)
http://alivewire.wordpress.com/2007/06/09/doa-sesudah-membaca-surah-al-waaqiah-1/
~Doa sesudah membaca Surah Al waqi'ah (2)

No comments:

Post a Comment