Saturday, 26 January 2013

Ulangkaji ATBM – 20

Bendera Malaysia turut berkibar di Gaza sempena meraikan kemenangan peperangan lapan hari terhadap rejim kejam Zionis Israel - Dec'12 (Kredit kepada Utusan Malaysia) 

Assalamualaikum Cikgu Srikandi....

Wednesday, April 13, 2011
Temubual Bersama Srikandi

Lokasi:Universiti Islam Antarabangsa
Masa:10.43 a.m
##CATATAN CIKGU SRIKANDI

S:Apakah kaitan Raja Matahari dan Raja Perahu? Yang mana muncul dahulu?

J:
~Raja Matahari wujud beratus-ratus tahun sebelum kemunculan Raja Perahu.
~Raja Perahu menerima delegasi dari Hatshepsut kira-kira 2000 tahun Sebelum Masehi yang silam,dan kunjungan Hatshepsut itu dilihat bagaikan 'pay homage' kepada tanah nenek moyang.
~Ini berpunca dari raja-raja terawal dinasti Mesir Purba yang kemudiannya menjadi legenda dan disembah sebagai dewa.

S:Raja-raja Mesir Purba berasal dari kelompok Austronesia?

J:Ada rahsia tertentu di sana yang mengungkapkan cara hidup pemerintah yang berlainan dari rakyat biasa.Juga bahasa dan kepercayaan.Saya tidak boleh menghuraikan lebih lanjut di sini.

S:Beritahu sedikit tentang kehidupan Horus sebelum menjadi raja.

J:
~....relate to what I got from United Nation's Theosophy.They have been write about the master race and their civilization.Saya telah beritahu anda tentang ini lama dahulu.
~Kini kajian antropologi dan arkeologi telah menumpu di Asia Tenggara,dan penemuan demi penemuan yang menghairankan tentang peradaban di sini yang lebih tua dari yang didapati di Mesopotamia.
~Ban Chiang di Thailand contohnya adalah antara bukti yang ditemui.
~Pada masa yang sama,penemuan demi penemuan dijangka akan di dapati dari tapak arkeologi Sungai Batu dan di Lembah Bujang keseluruhannya.Ini baru usaha 'pemalas' yang hanya bertumpu di Lembah Bujang yang sebelumnya diusahakan oleh orang lain.
~Jika semua usaha 'pemalas' ini meneroka hutan rimba di Pahang dan pedalaman Perak sebagai contoh,saya pasti mereka akan berjumpa dengan pelbagai peradaban silam yang menakjubkan.


Bentuk peta negara asal Palestin itu nampak seperti pedang yang sangat tajam hujungnya


##NOTA CIKGU SRIKANDI
~Sebenarnya pakar sejarah dan arkeologi lebih terkesan dengan tapak-tapak arkeologi yang mampu mengungkapkan tamadun pra-sejarah.
~Signifikannya ialah, cuba kita bayangkan,walaupun Malaysia tidak memiliki binaan-binaan atau monumen megah yang besar dan kukuh,tanahair kita ini penuh dengan tapak-tapak arkeologi pra-sejarah yang mengagumkan,tersembunyi dan terahsia dari masyarakat dunia.
~Tanahair kita ini adalah transit pergerakan manusia sejak zaman-berzaman

BERCAKAP TENTANG SEJARAH, KITA BERSAING DARI SEGI USIA

~Penemuan loji-loji yang menunjukkan industri pemprosesan besi telah ada di Lembah Bujang seawal kurun pertama Masehi adalah sesuatu yang 'rare' dalam koleksi penemuan tamadun dunia.
~Jangan terkejut, kini para sejarahwan telah beralih ke Asia Tenggara sebagai salah satu pusat permulaan tamadun manusia.
~Dahulu khalayak akademik sudah menjumpai beberapa bukti bahawa kesan-kesan tamadun di Asia Tenggara adalah lebih tua usianya dari Tamadun Yantze-Kiang di China.
~Kemudian kita menemui kesimpulan bahawa tamadun di China mengadaptasi teknologi dari Asia Tenggara.

~Tidak hairanlah negara-negara luar sanggup menghabiskan berjuta dolar untuk mengkaji dan menggali kembali sejarah negara mereka.
~Semua ini untuk mendapatkan pengiktirafan dunia bahawa merekalah kaum terawal bertamadun di dunia.


Pokok zaitun yang tidak berdosa telah menjadi mangsa keganasan israel di gaza. Ia telah dipatah2kan dahan dan rantingnya oleh askar isreal yang dengki.


~Sebab itu kini mereka ingin merampas Malaysia dari tangan orang-orang Melayu; selain dari kedudukannya yang strategik di laluan perdagangan antarabangsa dan hasil bumi yang melimpah ruah, adalah kekayaan bukti-bukti pra-sejarahnya yang masih belum digali.

~Namun kita tahu bahawa beberapa sarjana mengingatkan dunia tentang rahsia kita yang belum disingkap.
~Antaranya ialah Oppeinhemer dan Aryso Santos.Itu yang mendapat hebahan media.
~Saya telah membaca berpuluh-puluh artikel tentang kaitan Austronesia dengan petunjuk-petunjuk mengenai Atlantis dan Lemuria.

~Apatah lagi yang ditulis oleh kelompok-kelompok New Age Religion yang menuding jari ke arah kawasan Malaysia-Indonesia sebagai asal-usul 'master race' dari 'Mu' yang dikatakan benua tempat tinggal 'gods'.

S:Sangat mengujakan!Saya perasan semacam ada perkaitan dengan Punt sebagai 'The Land of Gods',bukankah begitu Cik Seri?

J:
~Semua ini adalah sebahagian dari epik yang ditemui di satu lokasi di Luxor dan Lembah Raja-raja.Dan kita tahu bahawa agama Kabbalah berasal dari mistik agama misteri Mesir Purba.
~'Maatheru' adalah sembahan kaum Kabbalis dan kultus-kultus gelap Yahudi.
~Secara tidak langsung, mereka menyembah 'Matahari', nama seorang raja dari 'kepulauan di bawah bayang mentari'.
~'Maat' adalah salah satu 'chant' atau seruan suci dalam satu ritual Kabbalah.

S:Oh ya,saya sebenarnya ingin bertanya lebih lagi namun masa tidak mengizinkan...sebelum saya lupa,saudari sebenarnya belum menjawab soalan saya tentang  kehidupan Horus sebelum menjadi raja.

J:
~Ya kah?(Srikandi ketawa mengekek) Melayu kan mudah lupa....
~Tetapi saya janji hanya beritahu sedikitkan? Ok...ia berkaitan dengan Ra...satu lagi Sun-God.
~Ra inilah mula-mula digelar 'The Eye of day'.
~Ra ini adalah 'the Creator God' dan tahapnya sama seperti Zeus dalam mitologi Greek dan Brahman dalam agama Hindu.
~'Heru' sebenarnya berasal dari perkataan 'Hari' dan dari perkataan 'Matahari' dalam bahasa Melayu, Ra mendapat gelarannya.

S:Sekejap! Saya tidak faham.Bukankah saudari menjelaskan tadi bahawa kajian masih tidak pasti adakah'hari' benar-benar bermaksud 'day' atau ada maksud lain? Namun dari kenyataan baru ini saudari pasti bahawa 'Hari' bermaksud 'day' bukan satu nama?

J:
~Sebenarnya, saya sudah mencapai satu tahap kefahaman yang luas tentang siapakah Horus dan anda akan dapat rahsianya jika mengetahui gelaran yang dipakai oleh Ra.
~Ini samalah jika anda tahu asal-usul raja-raja Mesir selepas Hatshepsut,mula memakai gelaran 'Prao' (Firaun).Saya hanya beritahu anda dan yang di luar sana tidak sampai 10% dari apa yang diceritakan di dalam The Black Book of Scarab.
~Matahari....adalah satu gelaran sebenarnya. Ia memberikan prestij kepada raja-raja Mesir dan digunakan ke atas dewa-dewa.
~Seperti juga 'Perahu' yang disebut 'Prao' dalam hiroglif Mesir Purba.
~Begitu juga dengan Maulimalaraja, yang dipakai oleh Bhavavarman I raja Chenla, Simha Jayavarman raja Champa,raja-raja Kemboja dan raja Lao.Anda nampak rahsia ini?

(Srikandi merenung aneh)
S:Gelaran...semuanya berbalik kepada gelaran...

J:Baca kembali ketika Horus mahu berperang dengan Set,apakah yang dilakukannya?Sebab itu saya katakan bahawa dinasti pemerintah awal Mesir Purba bukan pribumi asal Mesir.Mereka dari tempat lain.

S:Dari sini? (Srikandi hanya tersenyum)

J:Siapakah yang memberikan gelaran 'Matahari' atau 'Maatheru' kepada Ra?


Bot nelayan yang tidak berdosa juga menjadi mangsa bom oleh israel yang sudah gila tahap gaban mahu menghancurkan semangat warga palestin untuk terus bertahan di tanah waqaf orang Islam  


##PESANAN CIKGU SRIKANDI
~Kepada anak-anak Melayu, berjuang seperti saya.
~Jangan takut.
~Kita mesti kuat.
~Sejarah anda telah siap dipahat oleh nenek moyang pada batu-batu bersurat dan prasasti-prasasti.
~Jangan rasa rendah diri.
~Bersemangatlah!
~Apa yang diketahui oleh saya sukar untuk digambarkan tentang masa lalu bangsa Melayu.
~Cuma saya ingin berpesan gigitlah agama Islam ini dengan gigi-gigi geraham anda sekuat-kuatnya, jangan terlepas.
~Kita berada di destinasi terakhir pencarian spiritual.Bumi gaza yang masih tinggal seciput dari keseluruhan tanah palestin yang telah dirampas oleh israel. Saiz gaza adalah lebih kurang seperti seremban, n9Ulangkaji ke 20 - paling mencabar untuk dicerna

Alhamdulillah…siri ulangkaji  kopi-pasta nota dr artikel ATBM cikgu srikandi sudah sampai ke siri 20
Sejujurnya banyak maklumat & ilmu baru yg diperolehi hasil dr cernaan nota cikgu sri yang sudi berkongsi hasil kajian beliau dengan kita semua
Terima kasih tidak terhingga kepada kawan2 maya yang sudi menemani disepanjang sesi ulangkaji ini

Sejujurnya saya tidak dpt mencerna dengan baik klu2 tentang hubungan istimewa para pemerintah mesir purba dengan warga nusantara purba

Saya tidak tahu hendak bermula dari mana, mahu kemana serta apakah pula yang patut saya rumuskan dari klu2 tersebut

Temubual MO dengan cikgu sri ini penuh dengan klu2 yang tidak dapat dicapai oleh minda yang belum cukup maklumat serta ilmunya

Ia lebih kepada analisis serta rumusan tentang malaysia, tentang nusantara, tentang mala-yu yang paling ‘gelap’ sisinya

Ia juga lebih kepada kesimpulan tentang apakah sebenarnya yang terlalu sangat penting untuk kita pertahankan di hati sanubari terutama dimasa2 sekritikal begini – iaitu keimanan kepada Allah SWT serta RasulNya, Muhammad SAW

Nama2 seperti raja perahu, permaisuri hati, raja matahari, benua MU adalah sgt asing bagi saya – ianya hanya diketahui setelah diperkenalkan oleh cikgu sri yang ayu angun lagi menawan itu…..

Nama firaun pula selalu diertikan sebagai seorang raja yang kejam dari mesir
Begitu juga benua atlantis – kita selalu beranggapan bahawa ia hanyalah sebuah mitos paling misteri yang mungkin sudah tenggelam di lautan atlantik

Maka…semua istilah2 itu nampak tiada kaitan langsung dengan kehidupan seorang warga nusantara di bumi malaysia
  
Saya menanti2 serta tercari2 apakah coretan yang hendak saya nukilkan mengenai hubungan mesir-nusantara ini…

Sebuah masjid di gaza yang terletak di tepi pantai - menjadi inspirasi kepada adflin shauki. Melalui pemandangan ini, adflin merasakan bahawa gaza & palestin merupakan sebuah tempat yang paling tenang, aman dan damai yang belum pernah dia rasai sebelum ini. Tanah waqaf ini wujud penuh dengan aura keberkatan, buminya sangat subur, lautannya penuh dengan rezeki serta warganya hidup diwarnai dengan semangat perjuangan yang kental demi membebaskan palestin dari kekejaman  zionis israel.


Debaran 2012

Penghujung tahun 2012 membawa banyak debaran kepada ramai orang…
Apakah akan terjadi selepas 21/12/12 – dengan berakhirnya kalendar maya yang sering disebut2kan itu??
Sebelum itu pada bulan oktober kita digemparkan dengan taufan sandy yang telah melumpuhkan sebahagian amerika

Pada awal muharram 1434 hijrah pula kita dikejutkan dengan kegilaan israel membedil palestin
Disaat kebanyakan non-muslim skeptikal dengan ramalan dari kalendar maya…..ada suatu kelompok manusia yang begitu bersungguh2 serta sangat prihatin tentang nasib mangsa2 kekejaman zionis israel itu

Maka terdapat dua aliran kefahaman serta fokus yang wujud di penghujung tahun keramat 2012
1)      Kegelisahan tentang apakah benar dunia akan kiamat selepas tarikh 21/12/12
2)      Keperihatinan luar-biasa oleh suatu bangsa dari timur tentang isu palestin

Pembedilan gaza pada awal muharram 1434 yg lepas telah mengalihkan fokus kita dari risau yang bukan2 terhadap isu kalendar maya kepada isu yang lebih super duper penting iaitu perjuangan pembebasan palestin dari cengkaman zinois
Kita juga beriman, yakin dan percaya bahawa kiamat tidak akan berlaku selagi islam belum dimenangkan oleh Allah SWT diakhir zaman ini– kerana itu adalah janji Tuhan yang nyata

Agenda zionis menakut2kan manusia dengan isu kalendar maya sudah tidak signifikan lagi
Tuhan gantikan tipu daya zionis itu dengan berita gembira dari gaza bahawa israel memohon utk perjanjian gencatan senjata dek takutnya mereka  dengan serangan roket m75 oleh hamas
Palestin juga telah diterima & diiktiraf oleh pbb sebagai sebuah negara pemerhati

Cerita2 serta berita2 perjuangan pembebasan gaza-palestin-al aqsa yang dulunya  hanya berlegar dikalangan para aktivis sudah mula mendapat perhatian oleh rakyat awam dengan sekian banyaknya misi2 bantuan kemanusiaan yang disertai artis2 ternama yang sentiasa menjadi ikutan orang ramai

Tuhan rezekikan adflin shauki, bront palarae serta zain saidin menjejak kaki di bumi gaza

Nama2 seperti adflin shauki, bront palarae (nasrul suhaimin bin saifuddin), zain zaidin, heliza helmi, maulana, farah adeeba sudah tidak asing lagi kerana mereka sanggup mengambil risiko pergi ke gaza menghulurkan bantuan selepas perang kepada warga palestin

Malahan ramai artis2 kesayangan seperti irma hasmie, yatt hamzah, zizan, johan, nabil dll memberi sokongan moral tidak berbelah bagi menjayakan program kutipan tabung untuk palestin

Facebook, fanfage, instagram, blog yang dulunya diisi dengan cerita & berita aktiviti kesenian – kini sudah semakin berubah kepada perkongsian maklumat tentang penderitaan, cita2 serta perjuangan rakyat palestin untuk membebaskan al-aqsa

Jika dulunya mereka sering menerima jemputan untuk menghiburkan peminat dengan nyanyian serta lawak-jenaka, maka kini diari harian mereka bertambah sebuk bagi memenuhi undangan ke forum, ceramah, talkshow, wawancara radio/tv berkongsi pengalaman pengembaraan ke bumi gaza


Doa dari gaza - semoga tanah waqaf yang sangat berkat ini menjadi saksi bukan saja kesatuan aqidah serta kerjasama erat dua bangsa yang berbeza dari bumi yg saling berjauhan, malahan yang terlalu penting ialah kesatuan hati2 warga dari sekelompok manusia yang tinggal dihujung dunia - yang kini sedang berdepan dengan bahana sihir demokrasi yang sangat memecah-belahkan mereka semua. (p/s - ustaz nasharudin mat isa merupakan direktor kepada yayasan al quds malaysia)


Saya kira kemuncak kepada semua itu adalah lawatan pemimpin negara ke gaza baru2 ini
Inilah berita gembira yang Tuhan kirimkan kepada ummat Islam bersempena dengan Maulidul Rasul Jan 2013 / 1434 hijrah yang lalu - kesampingkan isu2 politik berkiblatkan sihir demokrasi
Kita lihat misi lawatan ini lebih kepada fokus untuk menyatakan sokongan padu & lebih terbuka dari warga semenanjung emas kepada saudara-mara 'tanah-air' kita yang lagi satu ditimur tengah ini

Maka kita mula mengenali siapa ismail haneeya, khaled mashal, ahmad morsi…
Kita juga mula mencari2 siapakah syeikh ahmad yassin, abdel aziz al rantissi….

Dari situ kita mula menelusuri siapakah pula brigade al qassam yang sebenarnya sgt dibenci serta amat digeruni oleh zionis israel. zionis/jesuits sedang berperang dengan sekumpulan manusia yang sgt mencintai syahid....apa kes???  jadi, anak2 muda pemburu syahid inilah yang telah dilabel sebagai pengganas (terrorist) oleh dunia barat.  orang ramai yg telah diracuni pemikiran mereka juga terikut2 serta tidak faham mengapa bridage al qassam-hamas ini tetap terus bertahan mempertahankan gaza. kes ini menjadi bertambah 'parah' apabila ada lagi sekelompok manusia yg bukan sebangsa berasal dari tanah yg jauh begitu 'taksub' membantu anak2 muda 'pengganas' ini tanpa henti..malahan 'ada hati' pula mahu menjadi sebahagian drpd kumpulan 'militan' ini berjuang membebaskan bumi palestin dr cengkaman israel

Dan dari gaza kita kembali semula ketanah air tercinta lalu mula memberi perhatian kepada kelompok bangsa sendiri yang tidak pernah jemu apatah lagi berputus asa membantu saudara2 di gaza melalui ngo2 mereka seperti aqsa-syarif, islamic relief malaysia, aman palestin, yayasan al quds, viva palestina, aman malaysia…..dll
Juga diantara mereka , kita mula mengenali prof madya dr hafidzi mohd noor (pengerusi aqsa-syarif), ir zairulshahfudin zainal abidin (pengerusi islamic relief malaysia)…..dll


Ammu Afdhalin bersama anak2 kesayanganya di gaza


Kemenangan Islam itu semakin hampir tiba................maka penguasaan zionis/jesuits keatas dunia pula semakin menghampiri tarikh-luput (expiry-date)

Bila Tuhan sudah mula membuka hijab kemenangan islam …maka berlakulah apa yang sedang berlaku kini…
Siapa sangka adflin shauki yang dikenali sebagai penyanyi, pelakon, pelawak serta pengarah tersohor itu menjadi asbab kepada tersebarnya berita2 penting dari gaza
‘budak gumuk’ itulah juga yg telah membuka minda saya untuk lebih prihatin kepada isu gaza-palestin-al aqsa..haha..mekacih ‘budak gumuk’ …..!!

Kepetahan, bakat, kejujuran, kesungguhan, kepandaian ‘budak gumuk’ dlm bidang lakonan, lawak-jenaka, menyanyi serta pengarahan itu telah berjaya berkongsi  cerita dan berita sebenar dari gaza melalui perspektif yang  berbeza – yang ingin didengar serta menjadi inspirasi kepada orang kebanyakan seperti saya

Lalu apakah kaitan semua yang terjadi di gaza dengan klu hubungan akrab pemerintah mesir kuno dengan warga nusantara purba…??


Berita gembira dari Gaza

Mungkin cerita2 serta berita2 dari gaza yang dikongsikan oleh mereka yang telah sampai kesana dapat memberi jawapan kepada klu tersebut:

**Dr zainur rasyid (penasihat aman palestin) telah ditanyai oleh seorang ahli brigade al qassam tentang negara asal beliau:
Al qassam: saudara berasal dari mana?
Dr zainur: saya dari malaysia
Al qassam: maka palestin ini  adalah tanah air kamu juga
Dr zainur: - terkedu-

**Rakan adflin bertanya kepada perdana menteri ismail haneeya proses utk menjadi warga palestin
Beliau bercadang mahu menetap di palestin setelah semua urusan bisnesnya selesai di malaysia
Lalu ismail berkata bahawa palestin adalah tanah air untuk semua orang islam, tiada sebarang dokumentasi diperlukan, datanglah ke palestin dan tinggallah di sini. Dan rakan adflin itu juga terkedu dengan penjelasan itu

**Seorang brigade al qassam ditemubual tentang misi dan visi perjuangan mereka
Jawapan yang diberikan ialah –“ kami disini bertugas untuk mempertahankan tanah waqaf orang islam dari dirampas oleh rejim zionis israel, kami bukan pengganas yang sesuka hati menembak manusia atau sukakan peperangan. Tetapi kami berjuang membela tanah waqaf ini demi kedaulatan agama islam untuk kepentingan ummat islam”


Sumbangan beg sekolah kepada kanak2 palestin hasil usaha aqsa-syarif


**Dr hafidzi mengingatkan kepada adflin bahawa sumbangan yang kita berikan kepada tabung palestin itu bukanlah derma, tetapi lebih kepada sokongan kepada warga palestin yang masih sanggup tinggal dibumi tanah waqaf ummat islam dari dicerobohi oleh israel. Kita sebenarnya yang berhutang kepada warga palestin diatas pengorbanan mereka selama ini

**Sesiapa yang pertama kali menjejakkan kaki di bumi gaza, pastinya akan terasa seperti ‘balik kampung’ serta berjumpa dengan ‘saudara-mara’ yang sudah lama tidak ketemu
Bukan sahaja kerana sekian banyaknya bendera malaysia yang kelihatan dimerata tempat, malah warga palestin itu sendiri terlalu amat menghargai serta meraikan kedatangan kita kesana

**Tidak keterlaluan juga  jika dikatakan bahawa warga gaza-palestin itu lebih mengenali negara malaysia serta terlalu amat sayangkan malaysia serta berbangga dengan pencapaian negara yang terletak dihujung dunia ini daripada sebagaian anak bangsa malaysia sendiri (yang sentiasa diprovokasi untuk lemah jati diri serta hilang maruah dan harga diri)


Anak2 muda brigade al qassam. Tidak mustahil jika ada diantara mereka yang berasal dari nusantara.


**Brigade al qassam itu akan bersungguh2 menjaga keselamatan para ngo yang datang melawat gaza kerana faham bahawa peranan ngo2 itu adalah lebih besar dan lebih  berharga dari nyawa mereka sendiri
Sedangkan para brigade al qassam itu sudah ‘menjual’ diri mereka kepada Tuhan untuk menerima panggilan syahid pada bila2 masa, anak2 muda penchinta syahid itu sedar bahawa ngo2 itu menjadi agen penting utk menyampaikan maklumat serta berita tentang gaza kedunia luar kepada seberapa ramai ummat agar kekejaman zionis itu dpt dihentikan dengan segera

 **Setiap kali para ngo mahu kembali kenegara asal setelah misi bantuan kemanusiaan selesai, maka warga palestin pasti akan mengucapkan dengan penuh yakin “semoga kita bertemu kembali dan dapat mengerjakan solat berjemaah di masjidil aqsa tidak berapa lama lagi”. Mereka amat yakin bahawa kemusnahan rejim kejam zionis israel itu semakin hampir, lalu palestin tanah waqaf lagi berkat ini dapat dikembalikan semula kepada yang empunya haq


Kilang pemproses susu lembu di gaza hasil usaha oleh aqsa-syarif


**Setiap kali berlakunya serangan israel keatas palestin, maka kita perlu ingat bahawa diwaktu itulah juga mereka telah merosakkan dan meruntuhkan segala infrastruktur di bumi gaza yang dibangunkan sebelumnya hasil dari sokongan kewangan dari dunia luar (termasuk oleh ngo serta rakyat malaysia)
Maka disetiap kali itu jugalah  sekelompok manusia berkulit sawo-matang, hidung-pesek, tak tinggi – tak rendah orangnya, sederhana peribadinya, ikal rambutnya itu tidak akan pernah jemu membantu saudara jauh mereka yang tinggal di  ‘satu lagi tanah-air’ mereka

**Satu perkara yang perlu kita ketahui ialah para aktivis ngo yang pergi ke gaza itu membiayai sendiri kos perjalanan mereka. semua sumbangan orang ramai ke tabung gaza-palestin disalurkan terus kepada rakyat palestin bagi membangunkan pelbagai projek disana. audit akan dilakukan dari masa ke semasa oleh pemegang amanah bagi memantau perkembangan aktiviti yang dijalankan


Kilang roti di gaza hasil usaha oleh aqsa-syarif


Malaysia-Gaza-Palestin-AlAqsa VS MesirPurba-NusantaraPurba

Kesungguhan  warga malaysia membantu warga  gaza-palestin-al aqsa mungkin adalah kesinambungan dari hubungan diplomatik yang  sudah terjalin sejak ribuan tahun dahulu,  dari zaman raja matahari - benua Mu,  raja perahu-permaisuri hati- tanah punt – tanah nenek moyang dengan pemerintah mesir purba dari timur tengah

Walaupun berlainan bangsa, bahasa dan budaya, namun dengan aqidah yang sama, kedua2 warga ini nampak seperti ‘adik-beradik’ yang sudah sekian lama terpisah dan kini bertemu kembali di ‘tanah air’ milik mereka bersama


Perkongsian Gaza
Terima kasih MO & Cikgu Srikandi....... 

25 comments:

 1. ulangkaji dan analisa yang menarik...

  terimaksih dan tahniah...

  ReplyDelete
  Replies
  1. terima kasih kembali kepada Tuan Enrike diatas sokongan dan kata2 semangat

   makin dikaji serta dianalisa - semakin banyak pula yang tidak diketahui

   semoga memberi manfaat didunia hingga keakhirat

   Delete
 2. Analisa yang beeupa suntikan ruhani... Warga gaza dari zahirnya nampak derita namun ruhaninya segar..manakala yang zahirnya seperti bahagia namun ruhaninya sakit kelaparan dan kehausan...semoga diizinkan allah agar aku dapat ke sana mengubat sengsara ruhaniku.
  pH7-

  ReplyDelete
  Replies
  1. pH7..doakan juga agar saya dan kami yang lain dapat ke bumi gaza bersama kamu...haha

   .....mengubat sengsara ruhani....yup..benar sungguh kata2 mu itu.....

   sedangkan adfli shauki itu sendiri sudah jatuh cinta dengan gaza-palestin-aqsa.....

   sanggup si 'budak gumuk' itu menolak undangan ke majlis bernilai ribuan ringgit dari syarikat yang menyokong zionis israel

   Delete
  2. Insyaalah semoga dipermudahkan kita dapat ke Gaza atas kasih sayang kita padaNya...terimakasih ya Allah ya rasulullah krn lbh dahulu kasih sayangNya pd kita. Sebenarnya rakyat gaza dan bumi palestin berupa medium rawatan ruhani utk umat islam kalau kita menilai di sudut spiritual.....kita mungkin rasakan mereka derita...ya secara fizikalnya...tp kita alpa ruhani kita lebih derita...ada yang luka, lapar,haus malah ada yg parah. jadi di palestin tersedia wadah utk kita ummah muhammad utk saling lengkap melengkapi. perjuangan menentang zionist perlukan kekuatan jasmani dan ruhani...
   -pH7-

   Delete
  3. yup....pH7

   ayuh kita mulakan langkah pertama ke gaza dgn:
   ~berniat utk kesana
   ~menginfa'kan apa yg kita ada semaksima mungkin membangunkan semula gaza
   ~menjiwai perjuangan warga gaza
   ~mewar2kan kepada seberapa ramai orang ttg gaza

   sehingga gaza-palestin-aqsa itu menjadi sebahagian drpd keutamaan hidup kita
   semoga dgn berkat prihatin kita terhadap tanah waqaf yg suci itu dpt mengubat jiwa2 kita yg seakan semakin parah sakitnya itu

   seorang sahabat ada berpesan - jika dulu kita hanya berdoa utk diri kita & keluarga kita & negara kita shj - maka sudah sampai masanya kita panjangkan doa & harapan kita kepada warga2 muslim yg tertindas di tempat2 lain - myanmar, pattani, afrika, vietnam, iraq....termasuk juga gaza

   semoga hidup kita akan menjadi lebih bermakna....

   Delete
 3. salam saudara Wangsa,apa khabar?

  hmm,post yang ini agak panjang dan berat,annur perlukan masa untuk baca...terima kasih utk perkongsian...

  ReplyDelete
  Replies
  1. w'salam wahai puteri annur yang bercahaya gilang gemilang

   Alhamdulillah, saya okay-okay saja
   banyak perkara yang mengganggu urat-saraf-minda sejak akhir2 ini..haha

   puteri annur dengarnya agak bz (busy) kebelakangan ini...??
   semoga Tuhan permudahkan segala urusan

   ....berat bagi puteri annur....

   ~maka berat lagi bagi saya utk bangun dari lena dan mimpi....
   ~berat pula utk meninggalkan zon-selesa yg selama ini dipertahan dan disayang2kan.....
   ~sedangkan warga gaza setiap saat berdepan dengan cabaran realiti yang bukan lagi teori konspirasi...
   ~sedangkan anak2 muda berwajah jernih al qassam itu sudah berjual-beli nyawa mereka dengan Tuhan Rabbul-Jalil...
   ~maka dimanakah saya disisi mereka....???

   terima kasih kembali diatas sokongan selama ini

   Delete
 4. itulah di gaza... kalau anda ke komuniti melayu islam di asia tenggara spt kemboja, loas vietnam, mereka amat menghargai orang2 melayu dtg ke bertemu mereka.. bergitu juga di burma

  mala...malayo..malayu.. melayu

  OrgOrg

  ReplyDelete
  Replies
  1. sungguh benar kata2 sdr OrgOrg itu

   MO dan cikgu srikandi selalu mengingatkan bahawa Alam Melayu itu menjangkau dari madagaskar hingga ke kepulauan pasifik termasuk tanah besar indochina - itulah 'padang permainan' kita

   persempadanan negara2 baru selepas perang dunia ke 2 yg dicipta oleh penjajah tidak sesekali menjadi batu penghalang bg warga bergenetik nusantara ini utk terus berhubung serta saling bertolong-bantu

   sementelahan warga yg paling dominan & makmur adalah dr malaysia - maka dlm kepayahan kita mencari jati diri yg hilang - Tuhan gembirakan kita dgn penerimaan luar-biasa oleh warga nusantara dr negara2 yg kurang bernasib baik itu

   sebagaimana pengalaman yg dikongsikan oleh cikgu sri - utk mengenal sejarah melayu, kita terpaksa merantau keluar negara (dr malaysia) bg mencari bukti
   begitu juga - utk mencari jati diri - maka sebahagian dr jiwa kita rupa2nya berada bertebaran dinegara2 jiran yg lain
   bukan hanya sesempit dr perlis hingga ke sabah sahaja

   Delete

 5. Salam MaulidurRasul,

  Sememangnya sentuhan ‘tangan-tangan ghaib’ telah menjadikan bangsa Melayu, buah catur yang digerakkan untuk membela ISLAM dimana-mana pun didunia ini.
  Aneh! Setelah sekian lama… bangsa Melayu menjadi harapan kepada bangsa-bangsa lain didunia untuk menjadi pembela dan penyelamat mereka.
  Ada ‘aura’ istimewa dan kekuatan luarbiasa… yang mereka dapat lihat dan rasakan BERADA dikalangan orang-orang berbangsa Melayu.
  Dan dibelakang bangsa berhidung peset ini ada seseorang yang sedang menyalurkan bantuan dan kasih sayang yang mencurah-curah…
  Dari Nur Muhammad SAW kepada sekelompok ummatnya diakhir zaman yang sangat mencintai dan merindui baginda …dan baginda pun sangat rindu dan cinta kepada mereka.
  Hadiah ‘hantaran’nya ialah sebuah KEMENANGAN di bumi bertuah ini.

  ReplyDelete
  Replies
  1. W'salam Tuan Nurrohi
   Selawat dan salam kepada Junjungan Mulia Nabi Muhammad SAW yg sentiasa bersama kita disetiap masa

   'suara-suara' yg sering membisik2kan bahawa orang melayu itu akan menjadi pembela kebangkitan islam kali ke 2 di akhir zaman sejak dr puluhan tahun yg lalu sudah semakin terserlah kebenarannya

   semua orang 'terpaksa' mengikut peredaran zaman kebangkitan islam ini - tidak kira sama ada kita dulunya mat rempit, bohsia, artis rock, pelakun, pereka fesyen, ahli sukan....dan sbgnya

   Cita2 utk melihat islam kembali gemilang terutama di tanah semenanjung emas ini sudah tidak asing lagi bagi kita semua

   Terima kasih Tuhan !!
   Terima kasih Ya Rasulullah !!

   Delete
 6. Assalamualaikum,

  Baru Sebentar DiTempat Hamba Ceramah Dari Aqsa Syarif Bhgn Kuching Telah Selesai. Alhamdulillah. Apa yang dipaparkan benar2 menyirap darah kerana Yahudi laknatullah itu menyakiti teman seislam ku di palestin.

  Kajian Tuan Hamba mmg benar. kenapa diriku terasa ingin ke palestin padahal tempat2 lain lebih indah. Hati ini senantiasa terasa tiba2 ingin ke sana. Adakah memang dari dulu lagi aku ingin jadi seorg pahlawan namun tidak kesampaian. Atau memang sengaja ditrahan permintaan itu agar digunakan dikemudian hari.

  Adakah benar bahawa Malayu bermaksud Jauh.Dari jauh mereka datang, membina tamadun untuk merehat sebentar. Namun malayu ini ditemu jua oleh yahudi, dan mereka menjajahnya. Akhirnya mereka bosan kerana malayu yg telah menjadi terlalu lemah hingga menampakkkan kebodohan nya dari bangsa2 lain. Adakah malayu ini sengaja merendah diri dan bersembunyi dibalik rupanya.

  Namun apa yang pasti, Aku bersyukur ke hadrat Allah Lahirnya aku dan bangsa ku dalam rahmatNYA. Rahmatnya telah menjadikan bangsaku sebuah bangsa yang berdaulat. Sekarang terbukti, bangsa dayak,melanau,dan bangsa serumpun malayu mula kembali ke jalan yang benar. Bahkan yang paling aku malu, mereka ini sedang belajar tahfiz di maahad tahfiz di negeriku.

  kawan melayu ku, sekarang mulai bosan dgn perkara2 jahil. Mereka mula mengikut tabligh yang ada diserata borneo ini. Kenapa hujung tahun lepas mereka mahu insaf. Inilah kekuasaan ALAH SWT.

  Alhamdulillah di SARAWAK, aku dapat bertemu malayu semenanjung (ustaz ustazah) malayu acheh (perniagaan, buruh kasar) malayu kemboja (perniaga) malayu brunei (pelancong, penetap tetap) malayu moro (pelajar), harap dapat berkumpul dgn mereka semua amin. :)

  #PSS : Semoga Encik Wangsa sihat2 selalu dan selalu mengUPDATE lamannya, hehehe.

  Agar mereka t

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku malu kerana tidak belajar tahfiz. Aku malau kerana tidak dapat sertai tabligh bersama rakan rakan ku.

   Jika dapat, ingin menjadi budak2 semula. Tidak mahu melihat perkara yang menaikan nafsu syahwat, tidak mahu menipu,memaki,bercakap kosong, tidak mahu melakukan perkara kemungkaran dan tidak mahu menyakiti hati sesiapa sahaja. Ingin dari kecil sentiasa sembahyang tidak mahu tinggal atau sekejap ada sekejap tidak, Namun tidak dapat ku undur masa. Apa yang berlaku menjadi panduan agar diri ini tidak mengulanginya.

   Inilah aku, masih terasa kerugian walaupun masih hidup didunia. Aku berdoa agar aku dan kalian semua senantisa mendapat rahmat ALLAH SWT.

   Delete
  2. as salam sdr Malayu Sarawak

   terima kasih diatas perkongsian berita gembira perkembangan islam di tanah misteri borneo (tanah punt..?? warisan dr raja perahu & permaisuri hati...??)

   sdr tidak keseorangan dlm mengenang sejarah gelap diri yg lalu

   jika diikutkan hati - mahu saja rasanya tinggalkan semua kesibukan dunia ini dan bertapa di puncak gunung jerai selama2nya (boleh contact AB utk booking gunung jerai...hehe)
   tetapi adakah itu jln yg terbaik..??

   kita harus terus wujud sebagai pembakar bara-api kesedaran ini semoga generasi kemudian dpt dilorongkan terus menjadi penchinta iman tanpa perlu utk mereka terjebak ke dunia cacamarba spt kita...huhu

   p/s - Alhamdulillah, gaza-palestin-aqsa byk memberi klu kepada saya, insha Allah, lepas ni boleh buat ulangkaji seterusnya

   Delete
 7. BACA,FIKIR DAN RENUNGAKAN.KEBETULAN?
  (KEYWORD) ISLAM AKAN BANGKIT DARI TIMUR..TIMUR..TIMUR....
  Palestine adalah bumi suci ketiga umat islam (Tempat baginda Rasulullah SAW Israk Mikraj) selain daripada Kota Mekah dan Madinah.Bumi Palestine adalah tanggungjawab seluruh umat islam didunia yang mengucap kalimah syahadah.Palestine juga adalah pusat utama masalah dunia kerana disitulah ISRAEL ZIONIST Berpusat.
  Malaysia adalah SEMENANJUNG EMAS(Tanah Melayu).Kunjungan Najib Razak selaku Perdana Menteri Malaysia ke Palestine adalah bagi MENZAHIRKAN sokongan padu yang secara TERBUKA.Malah semenjak penubuhan Malaysia TIDAK PERNAH MENGIKTIRAF NEGARA HARAM ISRAEL.
  (Kecuali ada seorang yang menyokong usaha mempertahankan ISRAEL LAKNATULLAH!!)
  Kunjungan Najib Razak sebenarnya amat BERISIKO.Baik dari aspek keselamatan,ekonomi dan hubungan antarabangsa.Najib Razak telah meletakkan Malaysia dalam sasaran utama ZIONIST dengan melawat dan menyokong Palestine secara TERBUKA (INILAH TINDAKAN YANG KITA KENALI SEBAGAI KEBERANIAN).

  Malaysia kini perlu bersiap sedia dari semua aspek,ketenteraan,ekonomi dll.Musuh telah buka langkah.ALLAHUAKBAR!

  ReplyDelete
  Replies
  1. terima kasih diatas peringatan serta 'amaran' dr sdr Qalam Timur

   segala teori konspirasi - satu persatu menjelma menjadi realiti
   musuh pula sudah tidak sabar mahu membuka topeng penyamaran mereka - panas & berpeluh rupa2nya bila wajah sebenar berselindung disebalik topeng plastik itu

   maka biarkan saja bisikan2 ISLAM ITU BANGKIT DARI TIMUR menjadi "backdoor trigger, initiation & awakening" kepada naga2 & harimau2 yg masih lena diulit mimpi

   semoga bisikan sepoi2 bahasa MELAYU ITU PENERAJU UMMAH menerpa cuping2 telinga anak2 rempit, bohsia, rockers, artis, ahli sukan dan sesiapa saja - mengubah mereka menjadi penchinta syahid diakhir zaman...

   Delete
 8. Assalammu'alaikum...wrt, saudaraku wangsa gelar bangsaku. Baru sebentar AB menjengah di sini, masih belum dapat membaca keseluruhannya...insyaAllah setelah selesai baca semuanya akan cuba AB komen di sini... Semoga saudara sihat sejahtera selalu, senyum2 selalu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. W'salam AB yg sgt bertuah dunia akhirat
   semoga dpt kami tumpang dr aura tuahmu itu

   otak yg 'jammed' dah okay sikit
   penangan dr klu misteri cikgu srikandi - mesir purba vs nusantara purba

   aku masih belum jumpa siapa horus-ra-matahari di benua sunda ini...huhu

   *senyum*

   p/s pinjam senyuman asasiaga

   Delete
 9. bgmn keadaan gaza-palestine..??

  mungkin video ini boleh memberi sedikit gambaran ttg gaza

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JFxQWy52urc

  ReplyDelete
 10. Assalammu'alaikum..wrth, Saudara wangsa... alhamdulillah..dah baru sudah baca... sikit je AB nak ulas.... “semoga kita bertemu kembali dan dapat mengerjakan solat berjemaah di masjidil aqsa tidak berapa lama lagi”.

  Di Bumi Palastin (ejaan dlm BM). Wallahu'alam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. inshaa Allah wahai AB....!!

   walaupun diri ini sebenarnya masih mamai dgn kesedaran yg baru diterima, namun kata2 semangat & keyakinan jitu dr warga gaza itu cukup menginsafkan akan tanggungjawab kita keatas tanah waqaf org2 Islam yg sgt berkat itu

   Delete
 11. 'Berlian' di bumi emas..
  Sudah tibakah masanya engkau bersinar?
  Membabat silau mata dan menggetar jiwa gelap si pendusta.
  Barangkali,inilah saat dan waktunya.

  Al-Fatihah,ayat 1 & 2.

  ReplyDelete
  Replies
  1. yup...memang benar kata2 itu wahai saudara

   jiwa2 berlian di bumi emas ini sedang digilap agar sinaran kilauan kasih-sayang dan iman yg gilang gemilang itu dpt diserakkan keseluruh pelusuk alam dengan berkat Nur Muhammad Yang Mulia

   Delete
 12. Mitos Purba Mesir
  Ra mempunyai anak yang bernama Nut. Nut pula menurunkan Osiris. Osiris menurunkan Horus. Isis adalah ibu kepada Horus@MaatHeru. Permaisuri Horus bernama HetHeru.. HORUS@MAATHERU@MATAHARI adalah secret name of RA.. Kuasa sakti yang dimiliki oleh Ra dikatakan berasal daripada seruan dan pemujaan terhadap nama maatheru.
  Selepas kematian Osiris. Isis-isteri Osiris memperdayakan Ra bagi mendapat nama rahsia Ra. Dia berjaya dan menggunakan nama rahsia itu untuk menghidupkan Osiris. Selepas mereka bersatu, maka lahir anak yang diberi nama Horus... Horus adalah Dewa Raja-Raja.. Pemujaan pengikut kabbalah terhadap perkataan maat bertujuan untuk mendapatkan kuasa sakti.. Ra dikatakan mampu menwujudkan sesuatu perkara dengan hanya membayangkan imej subjek yang hendak dicipta.. Mind power... Minda super sedar... Matrik ini kan hanya bayangan minda.. Deria dicipta untuk berinteraksi dengan segala maujud yang ada di dalam matrik. Dan matrik ini hanyalah sehelai lembaran fabrik.. Lihat lah bagaimana Allah menjadikan langit dengan binaan yang kukuh dan menjadikan bumi seperti hambaran. Dihiasi tiap penjuru langit dengan bintang-bintang. Dihiasi hamparan bumi dengan gunung-ganag, lautan dan pohon-pohon menghijau lagi memberi manfaat.. Supaya manusia bersyukur dan tidak mensyirik Allah dengan segala sesuatu.. Dia lah Pencipta.. Dia lah jua Pemberi rezeki.. Maha Pengampun lagi Maha Pengasih..

  ReplyDelete